viernes, 30 de agosto de 2013

La contratación en nuestro país no puede ser un nuevo regalo a los empresarios

La contratación en nuestro país no puede ser un nuevo regalo a los empresarios

El Gobierno reducirá de 41 a 5 los modelos de contrato

MADRID, 29 Ago. (EUROPA PRESS) -

   La ministra de Empleo y Seguridad Social, Fátima Báñez, ha anunciado este jueves en el Congreso que el Gobierno está trabajando para reducir el número de modelos de contrato de 41 formularios a cinco, así como en unificar la regulación de bonificaciones ante su dispersión normativa.
   "Actualmente existen 41 formularios y un complejo sistema de bonificaciones, un problema que solventaremos dentro de poco tiempo", ha asegurado Báñez, precisando que los modelos de contrato se reducirán a cinco: contrato indefinido, contrato temporal, contrato de relevo, contrato de prácticas y contrato de formación y aprendizaje.
   Asimismo, la titular de Empleo ha señalado que los trabajos técnicos para esta modificación están "muy avanzados", y que contará con la participación de todos los agentes sociales.

TAMBIÉN SE REFUNDIRÁN LOS INCENTIVOS DE CONTRATACIÓN

   Además, Báñez ha informado de que se están realizando trabajos para refundir en la Ley de Empleo todos los incentivos de contratación en un único texto legal, "lo que evitará la dispersión normativa actual y facilitará el conocimiento exacto de los mismos a los sujetos de la relacion laboral (trabajadores y empresarios)"
   El objetivo, ha recalcado Báñez, es "facilitar la contratación y dar seguridad jurídica al trabajador", así como mantener los incentivos existentes presentándolos de forma más clara en un modelo más único, "ya sea ligado a contrato indefinido, temporal, de relevo, en practicas o de formación y aprendizaje".

miércoles, 21 de agosto de 2013

Informe destrucció ocupació 2007-2013

CATALUNYA HA DESTRUÏT MÉS DE 560.000 LLOCS DE TREBALL DURANT LA CRISI
El secretari de Política Sindical de la UGT de Catalunya, Camil Ros, presentarà demà, dimecres 21 d'agost, en roda de premsa l'informe'Destrucció d'ocupació 2007-2013'. Aquest informe analitza la destrucció de llocs de treball a casa nostra des de l’inici de la crisi econòmica. En aquest període,Catalunya ha destruït més de 560.000 llocs de treball, gairebé el 17% del total.La construcció i la indústria, però també el sector serveis en nombre absolut, lideren aquesta crua destrucció de llocs de treball en els darrers anys.

martes, 6 de agosto de 2013

La protección social del trabajo a tiempo parcial

Entrada en vigor 04/08/2013
RD-ley 11/2013, de 2 de agosto, para la protección de los trabajadores a tiempo parcial y otras medidas urgentes en el orden económico y social CAPITULO II

- El período de cotización a tiempo parcial computable para acreditar el derecho a una pensión no tendrá que ser de quince años cuando el trabajador tiene cotizaciones por jornadas a tiempo parcial, es decir, el período mínimo de cotización exigido se ajustará al denominado  "coeficiente de parcialidad", que se  corresponde al porcentaje de parcialidad de la jornada con respecto a la de tiempo completo, de tal modo que los trabajadores que accederán a la jubilación con un periodo de cotización inferior a quince años, el porcentaje aplicable en estos casos será proporcional y equivalente al porcentaje que represente el periodo cotizado sobre quince años.
si un trabajador tuviera un coeficiente de parcialidad del 50 % (su jornada laboral fuera la mitad de la completa) el período mínimo de cotización que tendría que acreditar para la jubilación no sería de 15 años sino de 7,5 años.
 
- En relación a la cuantía de la pensión, el periodo de cotización a tiempo parcial calculado se incrementará con el coeficiente del 1,5,  sin que el número de días resultante pueda ser superior al período de alta a tiempo parcial (pensiones de jubilación e Incapacidad Permanente), de modo tal que si el trabajador acredita “un período de cotización inferior a quince años, considerando la suma de los días a tiempo completo con los días a tiempo parcial incrementados ya estos últimos con el coeficiente del 1,5, el porcentaje a aplicar sobre la respectiva base reguladora será el equivalente al que resulte de aplicar a 50 el porcentaje que represente el período de cotización acreditado por el trabajador sobre quince años”.


Por último, también se garantiza a pensión mínima prevista en los Presupuestos Generales: Si la pensión causada por el trabajador resulta inferior al importe de la pensión mínima vigente en cada momento y reúne el resto de requisitos (carencia de otros ingresos o rentas) tendrá derecho a un complemento hasta alcanzar la cuantía mínima. El importe del complemento no podrá superar la cuantía de la pensión no contributiva.

Acord per millorar les condicions d'accés a la jubilació dels treballadors a temps parcial i fixes discontinus - See more at: http://www.ugt.cat/index.php/accindical-i-social-mainmenu-131/proteccicial-mainmenu-133/4487-acord-per-millorar-les-condicions-d-acces-a-la-jubilacio-dels-treballadors-a-temps-parcial-i-fixes-discontinus#sthash.K6jYpwGk.dpuf

gent-granEls sindicats UGT i CCOO, juntament amb les patronals CEOE i CEPYME i el Govern de l’Estat hem arribat a un acord per establir una nova regulació de la protecció social dels treballadors i les treballadores a temps parcial i fixes discontinus. Aquest acord, en el marc del Pacte de Toledo, confirma un cop més que les reformes basades en la negociació i els acords socials i polítics amplis són un instrument útil per als treballadores i les treballadores i garantia dels seus drets socials.
L’acord respon als criteris d’igualtat i no discriminació que va establir la sentència del Tribunal Constitucional el passat mes de març, que declarava nul·la la regulació anterior en matèria de cotització dels treballadors a temps parcial. Ara s’estableix una nova regulació que, a la pràctica, suposarà una millora dels drets socials per als més de 2,5 milions de treballadors i treballadores amb aquest tipus de contracte i els seus efectes seran especialment significatius entre les dones (col·lectiu majoritari en aquest tipus de contracte), facilitant el seu accés a la pensió de jubilació.

La nova normativa permet l’accés a la pensió de jubilació amb menys requisits de cotització que abans. Ara seran suficients 15 anys en alta, amb independència del percentatge de jornada que es tingui, per reunir el període de carència que dóna dret a la pensió de jubilació, mentre que abans era necessari l’equivalent a 15 anys treballats a jornada completa, el que implicava cotitzar durant molts més anys a jornada parcial per poder complir-ho.

Igualment, per a les pensions de jubilació en incapacitat permanent, la nova normativa manté el coeficient multiplicador del 1,5 per cada dia cotitzat a temps parcial o com a fixes discontinus, el que ajuda a completar les carreres de cotització d’aquests treballadors, fent que cada dia cotitzat computi com un dia i mig. Hem de recordar que aquest coeficient multiplicador es va incorporar a la legislació de Seguretat Social l’any 1998 amb la participació de les organitzacions sindicals.

Finalment, hem de destacar que els treballadors i les treballadores a temps parcial i fixes discontinus tindran garantit l’accés als complements a mínims en les seves pensions en els mateixos termes que la resta de treballadors a temps complert, de manera que es garanteix que les pensions generades amb aquestes modalitats contractuals tindran el mateix nivell de garantia de mínims que les generades per la resta de treballadors i treballadores.
- See more at: http://www.ugt.cat/index.php/accindical-i-social-mainmenu-131/proteccicial-mainmenu-133/4487-acord-per-millorar-les-condicions-d-acces-a-la-jubilacio-dels-treballadors-a-temps-parcial-i-fixes-discontinus#sthash.K6jYpwGk.dpuf

Àlvarez reclama al Govern que sigui "valent" i lideri un moviment d'"objecció" al sostre de dèficit amb altres comunitats


El secretari general de la UGT demana un pressupost per al 2013 que no tingui en compte el límit de dèficit que imposen Madrid i Brussel·les
Josep Molina - ACN
Barcelona (ACN).- El secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, irromp en el debat sobre si el 2013 Catalunya ha de tenir un pressupost i defensa que ''s'ha de fer" sense tenir en compte l'objectiu del dèficit fixat en l'1,58%. En declaracions a l'ACN, Àlvarez creu que el Govern ha ''d'objectar'' aquest pressupost que pretén el govern espanyol perquè les ''retallades permanents'' no es poden mantenir més temps. El líder de la UGT defensa que aquest posicionament contrari a l'objectiu del dèficit, el Govern no l'ha de fer sol i ha reclamat al president Artur Mas que sigui ''valent'' i construeixi un lideratge per sumar altres comunitats i ajuntaments de l'Estat en aquest moviment d'''objecció''.
Hores abans de què el Govern decideixi sobre si l'Executiu català ha de fer un pressupost per al 2013 amb un objectiu de dèficit de l'1,58% o bé prorrogar els del 2012, el secretari general de la UGT irromp en aquest debat i te clar que el Govern ha de fer el pressupost per al 2013 però, ''objectant'' en relació amb l'objectiu de dèficit que obliga el govern espanyol sota l'empara de Brussel·les.


Per Josep Maria Àlvarez el govern espanyol fa ''trampes'' perquè obliga a retallar a les autonomies, que són les que tenen la responsabilitats de mantenir l'Estat del Benestar, mentre ell no s'aplica les mesures d'austeritat i governa sense aplicar retallades. Madrid es queda amb la millor part dels objectius d'austeritat per ells mentre que deixa les ''misèries'' per a les autonomies que són les que ha de ''donar la cara'' davant de la ciutadania i retallar els recursos als hospitals i les escoles. 

El líder de la UGT adverteix que ''no és veritat'' que una pròrroga del pressupost del 2013 suposi el mateix nivell de retallades que l'exercici del 2012, perquè aquest any 2013 no hi haurà ingressos atípics que es van registrar l'any passat com la venda d'actius, cosa que obligarà a fer més ajustos públics, si es vol complir amb el mateix nivell d'equilibri dels comptes. 

Liderar un moviment d'''objecció'' 

Àlvarez defensa que aquesta ''objecció'' Catalunya no l'ha de fer sola i ha d'aprofitar el seu pes dins de l'economia espanyola per liderar un moviment amb altres autonomies i el que es poden sumar altres ajuntaments per obligar al govern espanyol a renunciar als objectius que imposa amb la pressió de les autoritats europees. El líder de la UGT afirma que és ''l'hora de plantar cara'' davant aquestes pretensions. 

El fet que Catalunya no té en aquests moments capacitat financera per anar als mercats internacionals a captar recursos i que per tant la seva liquiditat depèn dels recursos del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) que controla el govern espanyol no sembla ''preocupar'' Josep Maria Àlvarez. 

El lider de la UGT afirma que el govern espanyol ''no es pot permetre el luxe'' de no pagar les necessitats financeres de Catalunya perquè representa prop del 20% de la riquesa espanyola i suposa entre el 23% i el 25% de la recaptació d'impostos que es recapten. ''El govern espanyol s'hauria de pensar dues vegades abans de prendre qualsevol decisió'' en relació amb Catalunya pel pes econòmic que representa.