viernes, 14 de enero de 2011

LA UGT DE CATALUNYA CALCULA QUE UNS 25.000 TREBALLADORS (EL 90% DONES) ABANDONARIEN EL COMERÇ SI ES LIBERALITZEN HORARIS


Un 30% de mares treballadores han abandonat el sector en els últims dos anys per la precarietat de les condicions laborals i la impossible conciliació de vida professional i personal

La Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya ha denunciat avui en roda de premsa que els empresaris del comerç no han fet cap contractació per a la passada campanya de Nadal i la present de Rebaixes -les més fortes de l'any-, el que ha suposat per a les plantilles treballar de manera continuada durant 41 dies amb només tres de descans (25 i 26 de desembre i 1 de gener). La nul·la contractació de personal es repeteix des del 2008, amb la diferència respecte als anteriors anys que durant el 2010 les empreses han començat a recuperar-se de la crisi i les vendes han augmentat un 5%. Per tant els empresaris del comerç, especialment de grans superfícies i supermercats, estan incrementant beneficis a costa, com sempre, dels seus treballadors i treballadores.
De fet, en aquests dos anys no només no s'ha contractat al sector, sinó que s'han destruït 133.000 lllocs de treball (un 32%), passant de 425.000 treballadors el 2008 a 292.000 el 2010.
La recuperació de les vendes sumada a la no contractació de personal de reforç té dues conseqüències per als treballadors:
  • D'una banda, la jornada irregular. La solució dels empresaris per cobrir l'augment de feina amb la mateixa plantilla és que els treballadors i les treballadores facin jornades maratonianes de fins a 10 hores, establertes de manera irregular, sense cap calendari previ i amb una variació constant dels horaris, responent només a les necessitats de l'empresa. La jornada irregular es va introduir fa un any al conveni de grans superfícies gràcies als sindicats d'empresa FETICO i FASGA.
  • D'altra banda, l'augment de la càrrega de treball per als treballadors i les treballadores, amb el conseqüent augment de les baixes per estrés i malalties musculoesquelètiques.
Aquesta precarietat laboral i impossibilitat de conciliar vida laboral i personal, sumada a un sou mig al sector de 850 euros bruts (la categoria laboral més baixa dels convenis del comerç de Barcelona i de Lleida és de 658 euros), està provocant que molts treballadors, sobretot dones, abandonin el sector, que cada cop està més desprofessionalitzat i desprestigiat. El nostre sindicat calcula que en els darrers dos anys un 30% de mares treballadores han deixat el sector. Recordem que el 70% dels treballadors del comerç són dones, i d'aquestes, el 62% tenen fills.
 
D'altra banda, des de la UGT de Catalunya rebutgem la proposta del Govern de l'Estat de liberalitzar els horaris comercials perquè suposaria la normalització durant tot l'any de les condicions i jornades laborals que els treballadors i les treballadores pateixen durant el Nadal i les Rebaixes. De fet, segons els nostres càlculs, la implantació de la llibertat d'horaris suposaria que més de 25.000 treballadors (el 90%, dones) abandonarien temporalment o definitivament el sector.
 
Des del nostre sindicat entenem que enfortir un sector que es defineix com a clau en la nostra economia no passa en cap cas per obrir els diumenges, amplicar els horaris i precaritzar encara més les condicions dels treballadors, sinó per una aposta clara per l'ocupació estable i digna, la regularització d'horaris i de jornada, i una formació especialitzada per garantir la professionalització i la millora de les condicions laborals i socials.