jueves, 14 de marzo de 2013

Jutge que va qüestionar llei hipotecària: sentència UE canviarà regles de joc



Barcelona, 14 mar. (EFE).- El jutge de Barcelona José María Fernández Seijo, que va qüestionar la llei hipotecària espanyola, ha opinat avui que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) "modificarà totalment les regles del joc" sobre execució hipotecària, ja que obre la porta a què els jutges puguin paralitzar d'ofici els desnonaments.

En una entrevista amb Efe, Fernández Seijo, titular del jutjat mercantil número 3 de Barcelona, que va portar el cas a la UE, ha celebrat la sentència del Tribunal de Luxemburg que estableix que els processos de desnonament per l'impagament d'una hipoteca són contraris a la legislació europea de protecció dels consumidors.

Segons Seijo, encara que la sentència no comporta en principi efectes retroactius, obligarà a canviar un precepte de la Llei espanyola d'enjudiciament civil i permetrà als jutges tutelar d'ofici els processos d'execució hipotecària, de manera que podran detenir un desnonament, fins i tot d'ofici, si observen l'existència de clàusules abusives.

Més enllà de la reforma de la llei, el magistrat alerta de què la sentència de la UE "està viva", per això, des de demà mateix, els jutges podran invocar-la per suspendre els desnonaments que tinguin pendents a l'espera d'analitzar el fons de l'assumpte, encara que també el Govern hauria d'aprofitar, segons la seva opinió, per adaptar els canvis en la matèria a la normativa comunitària.

Per a Fernández Seijo, la sentència europea suposa una oportunitat perquè els jutges, que segons la seva opinió "tenen molt mala imatge social", puguin "reconciliar-se amb la societat, i que la gent s'adoni que també fan coses útils".

El magistrat va elevar al Tribunal de Justícia de la UE els seus dubtes sobre la compatibilitat de la llei hipotecària espanyola amb la normativa europea, arran d'una demanda contra CatalunyaCaixa que va presentar un propietari que havia estat desnonat del seu habitatge per impagament, al·legant que el crèdit que va signar amb l'entitat financera contenia clàusules abusives.

En el cas d'aquest propietari, el jutge creu que podrien existir clàusules abusives en la seva hipoteca, per exemple un abús dels interessos de demora: a més de perdre el seu habitatge, el banc exigeix al demandant 40.000 euros més.

Per a Fernández Seijo, la sentència de la UE obligarà de forma automàtica a canviar l'article 698 de la Llei d'Enjudiciament Civil, que impedeix al jutge aturar les execucions hipotecàries en el cas d'observar clàusules abusives.

En virtut de la sentència, els consumidors "tindran la protecció judicial", ja que els jutges, que fins ara no tenien cap marge de maniobra, podran valorar les circumstàncies de cada cas i decidir si suspenen un procés d'execució hipotecària "sense l'espasa, sense el risc d'un desnonament".

Segons l'opinió del magistrat, la sentència "no interfereix en la iniciativa legislativa popular sobre dació en pagament", sinó que és merament una "mesura complementària" a la qual caldria afegir altres iniciatives i ara el Govern, segons el seu parer, "té l'oportunitat de sintonitzar les reformes" en la matèria amb la normativa europea.

Malgrat no tenir efectes retroactius sobre desnonaments ja executats, la sentència podria en tot cas obrir la via a què els consumidors que hagin estat desnonats reclamin pels perjudicis econòmics que se li puguin haver causat.

De fet, la directiva europea en la qual es basa la sentència de Luxemburg és de l'any 1993, però no s'havia transferit correctament a la legislació espanyola, apunta Fernández Seijo.

Segons el magistrat, la normativa espanyola sobre consumidors estableix fins a 60 clàusules abusives -venciment anticipat, interessos de demora, imposició d'una assegurança de vida o un pla de pensions, per exemple-, encara que també preveu que "aquest catàleg el pot ampliar el jutge", per això existeix un marge d'interpretació per a la justícia. EFE

Ada Colau (PAH) demana que es paralitzin "tots" els desnonaments en curs
Madrid, 14 mar. (EFE).- La portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, ha afirmat avui que després de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE al Govern "no li queda més opció que canviar la llei" i ha advocat per "la paralització de tots els procediments -de desnonament- que estan en curs".

Colau, ha assegurat en una roda de premsa convocada davant del Congrés dels Diputats, que "la ciutadania ha tingut massa paciència" i ha instat el Govern "a rectificar encara que sigui tard" ja que, segons la seva opinió, si no ho fa "desencadenarà una situació de conflictivitat social totalment ingestionable".

També ha assenyalat que s'estan plantejant "reclamar accions jurídiques al Govern" per la situació que, segons el seu parer, han patit les "persones afectades" d'"inseguretat jurídica profunda".

L'activista contra els desnonaments ha reiterat que la legislació hipotecària espanyola és "una anomalia" a Europa perquè, segons ha comentat, "només a Bulgària hi ha una situació d'indefensió com a Espanya". EFE