martes, 6 de agosto de 2013

Àlvarez reclama al Govern que sigui "valent" i lideri un moviment d'"objecció" al sostre de dèficit amb altres comunitats


El secretari general de la UGT demana un pressupost per al 2013 que no tingui en compte el límit de dèficit que imposen Madrid i Brussel·les
Josep Molina - ACN
Barcelona (ACN).- El secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, irromp en el debat sobre si el 2013 Catalunya ha de tenir un pressupost i defensa que ''s'ha de fer" sense tenir en compte l'objectiu del dèficit fixat en l'1,58%. En declaracions a l'ACN, Àlvarez creu que el Govern ha ''d'objectar'' aquest pressupost que pretén el govern espanyol perquè les ''retallades permanents'' no es poden mantenir més temps. El líder de la UGT defensa que aquest posicionament contrari a l'objectiu del dèficit, el Govern no l'ha de fer sol i ha reclamat al president Artur Mas que sigui ''valent'' i construeixi un lideratge per sumar altres comunitats i ajuntaments de l'Estat en aquest moviment d'''objecció''.
Hores abans de què el Govern decideixi sobre si l'Executiu català ha de fer un pressupost per al 2013 amb un objectiu de dèficit de l'1,58% o bé prorrogar els del 2012, el secretari general de la UGT irromp en aquest debat i te clar que el Govern ha de fer el pressupost per al 2013 però, ''objectant'' en relació amb l'objectiu de dèficit que obliga el govern espanyol sota l'empara de Brussel·les.


Per Josep Maria Àlvarez el govern espanyol fa ''trampes'' perquè obliga a retallar a les autonomies, que són les que tenen la responsabilitats de mantenir l'Estat del Benestar, mentre ell no s'aplica les mesures d'austeritat i governa sense aplicar retallades. Madrid es queda amb la millor part dels objectius d'austeritat per ells mentre que deixa les ''misèries'' per a les autonomies que són les que ha de ''donar la cara'' davant de la ciutadania i retallar els recursos als hospitals i les escoles. 

El líder de la UGT adverteix que ''no és veritat'' que una pròrroga del pressupost del 2013 suposi el mateix nivell de retallades que l'exercici del 2012, perquè aquest any 2013 no hi haurà ingressos atípics que es van registrar l'any passat com la venda d'actius, cosa que obligarà a fer més ajustos públics, si es vol complir amb el mateix nivell d'equilibri dels comptes. 

Liderar un moviment d'''objecció'' 

Àlvarez defensa que aquesta ''objecció'' Catalunya no l'ha de fer sola i ha d'aprofitar el seu pes dins de l'economia espanyola per liderar un moviment amb altres autonomies i el que es poden sumar altres ajuntaments per obligar al govern espanyol a renunciar als objectius que imposa amb la pressió de les autoritats europees. El líder de la UGT afirma que és ''l'hora de plantar cara'' davant aquestes pretensions. 

El fet que Catalunya no té en aquests moments capacitat financera per anar als mercats internacionals a captar recursos i que per tant la seva liquiditat depèn dels recursos del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) que controla el govern espanyol no sembla ''preocupar'' Josep Maria Àlvarez. 

El lider de la UGT afirma que el govern espanyol ''no es pot permetre el luxe'' de no pagar les necessitats financeres de Catalunya perquè representa prop del 20% de la riquesa espanyola i suposa entre el 23% i el 25% de la recaptació d'impostos que es recapten. ''El govern espanyol s'hauria de pensar dues vegades abans de prendre qualsevol decisió'' en relació amb Catalunya pel pes econòmic que representa.