martes, 18 de octubre de 2011

DIA INTERNACIONAL PER A L'ERADICACIÓ DE LA POBRESA



1 DE CADA 5 PERSONES QUE VIUEN A CATALUNYA ÉS POBRA

El nombre de llars que arriben amb dificultats a final de mes és un 21% més que tres anys enrere

A Catalunya, 1.375.477 pesones es troben actualment en situació de risc a la pobresa. És a dir, 1 de cada 5 persones que viuen a Catalunya és pobra. Una situació que s'agreuja dia a dia a causa de l'actual context de crisi econòmica, i que té una important afectació en el col·lectiu de persones treballadores. Es calcula que 556.000 persones actives en el mercat de treball es troben en situació de risc a la pobresa: 383.000 persones ocupades i 173.000 persones desocupades. A més, el 64% de les persones desocupades no reben prestació ni subsidi per desocupació. El nombre de llars que arriben amb alguna dificultat a finals de mes supera ja l'1,7 milions, un 21% més que tres anys enrere.

La UGT de Catalunya denuncia que precisament en el context de crisi econòmica actual, quan precisem un estat del benestar més fort, és quan assistim a un atac sense treva cap al nostre estat del benestar, legitimat pels dogmes neoliberals que perceben la despesa pública social com un perill per a l'estabilitat econòmica del país.

Per a la UGT és imprescindible que el poder polític adopti decisions valentes i efectuïiimportants canvis en la política d'ingressos del Govern. Cal perseguir el frau fiscal, efectuar una revisió dels beneficis fiscals (deduccions i desgravacions), i incrementar la progressivitat del sistema fiscal català (és imprescindible recuperar l'Impost de Successions i Donacions), entre altres mesures.

Tanmateix, cal desenvolupar la renda garantida de ciutadania, d'acord amb els articles 24.3 i 25.2 de l'Estatut d'Autonomia de Cataluya, en els que es diu que les persones en situació de pobresa o d'exclusió del mercat laboral sense mitjans de subsistència propis tenen dret a rebre una renda garantida de ciutadania que els permeti dur una vida digna.

En el següent enllaç podeu consultar l'informe elaborat per la UGT de Catalunya amb motiu del Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa.