jueves, 2 de agosto de 2012

El copagament i taxa de l'euro suposa 20 € al mes a pensionistes, segons UGT


Barcelona, 2 ago (EFE).- La confluència de la taxa d'un euro per recepta i el nou sistema de copagament farmacèutic representa un pagament d'uns 20 euros al mes a cada pensionista català, segons un estudi del sindicat UGT.

Aquesta quantitat suposa una forquilla entre l'1 i el 3 per cent de la quantitat que cobren la majoria dels pensionistes catalans, segons que figura en l'estudi "1?+copagament.Empobrint els més pobres" a què ha tingut accés Efe.

Segons les estimacions del Departament de Salut de la Generalitat, només l'euro per recepta suposa una mitjana de 13 euros al mes a cada català, sigui o no pensionista.

UGT rebutja tant l'anomenat copagament farmacèutic com la taxa per recepta perquè la considera una discriminació "addicional i injusta" a les persones amb més problemes de salut, que són els pensionistes, així com els que pateixen malalties cròniques.

Amb l'entrada en vigor de la taxa farmacèutica i del nou sistema de copagament, els pensionistes, que fins fa un mes i mig no pagaven res pels medicaments dispensats, han passat a costejar el 10% de l'import més la taxa d'1 euro per cada fàrmac.

La taxa de l'euro per recepta, aprovada pel Govern de la Generalitat, estableix un límit de 61 euros anuals.

De la seva banda, el sistema de copagament del Govern marca un sostre de despesa mensual per als pensionistes d'entre 8 euros per a rendes inferiors a 18.000 euros anuals i de 18 euros per a ingressos d'entre 18.000 a 100.000 euros a l'any.

Els jubilats amb rendes altes (superiors a 100.000 euros anuals) paguen el 60% del medicament, amb un límit de 60 euros al mes.

El sindicat ha estudiat deu casos de pensionistes amb ingressos mensuals que van de 540 i 1.500 euros que, sumant els dos copagaments, els toca pagar al mes entre 6,87 euros i 28,50 euros al mes.

Un dels casos és un pensionista de 66 anys amb uns ingressos de 1.300 euros al mes que pagaria 10,50 euros al mes per la taxa i més del doble (21,26 euros) per la nova aportació del 10% que estableix el copagament estatal.

Un altre és un pensionista de 59 anys amb ingressos mensuals de 980 euros que, pel seu consum de fàrmacs, arribaria al límit dels 8 euros de copagament i abonaria 12,20 euros pel copagament i 8 euros -el límit- en concepte de la taxa farmacèutica. EFE.