miércoles, 29 de agosto de 2012

Els líders de la UGT i CCOO alerten d'una tardor amb més marginació social




Barcelona, 29 ago (EFE).- Els líders de CCOO i la UGT a Catalunya, Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez, han alertat que l'increment de l'IVA, sumat a les retallades socials, aguditzarà la recessió i generarà més marginació social, cosa que desembocarà probablement en la convocatòria d'una vaga general a la tardor.

En declaracions a Efe, els màxims dirigents de les dues principals centrals sindicals catalanes han denunciat que seran els sectors més febles, com els pensionistes i els desocupats, els que es veuran més afectats per la pujada de l'IVA, que entra en vigor dissabte que ve, dia ú de setembre.

"La pujada de l'IVA paralitzarà dramàticament el creixement econòmic i afectarà la recaptació que, lluny d'incrementar-se com busca el Govern, s'estancarà, mentre que les restriccions per accedir a les ajudes a la desocupació generaran més marginació social, sobretot entre els joves", ha advertit Álvarez.

Gallego ha insistit també en què l'augment dels preus dels articles de consum es produeix en un context de pèrdua de qualitat dels serveis públics i de retallades en les prestacions per desocupació, "cosa que empitjorarà a la tardor les condicions de vida de molts ciutadans".

El dirigent de CCOO ha posat èmfasis en què tot això es traduirà en un augment "inevitable" del nombre de llars catalanes en què no entra ja cap ingrés, que en el primer trimestre del 2010 eren 76.800, 87.000 en el mateix període del 2011, i 100.600, el 2012.

A més, el nombre d'habitatges amb tots els seus membres en edat de treballar en atur arribaven ja en el primer trimestre d'aquest any als 236.500, quan el 2011 eren 187.100 i 179.400 el 2010, segons dades facilitades per CCOO de fonts de l'Idescat (Institut d'estadística de Catalunya).

Una altra dada que dóna idea del deteriorament del mercat laboral i de la situació de necessitat de molts treballadors és que el 2012 les persones que tenen un contracte parcial perquè no n'han aconseguit un de jornada completa són ja 203.118, davant les 173.565 de 2011.

Davant aquesta situació, tant Gallego com Álvarez auguren una tardor de més resposta social als carrers, que viuran la seva primera manifestació després de la pausa de les vacances d'estiu el pròxim 15 de setembre, quan s'ha convocat una gran marxa sobre Madrid.

Els dos líders sindicals veuen molt probable que el descontentament ciutadà i "la incapacitat" del Govern per canviar les polítiques econòmiques que està portant a terme acabin derivant a l'octubre o novembre en la convocatòria d'una nova vaga general.

"La tardor serà molt difícil perquè l'atur augmentarà de manera important molt probablement. S'incrementarà fins i tot més que no esperen els organismes internacionals i el Govern espanyol. En aquest context, si no hi ha una rectificació política, hi haurà una nova vaga general", assegura Josep Maria Álvarez.

La manifestació de Madrid pretén forçar el Govern a canviar de política i a convocar un referèndum sobre les mesures d'austeritat.

A Catalunya, la plataforma "Prou retallades", en què estan integrats els dos sindicats majoritaris, també promou la celebració d'una consulta ciutadana sobre les retallades en els serveis socials.

En el cas que es recullin les 220.000 firmes necessàries per poder dur a terme la consulta, la pregunta que es presentarà als ciutadans serà: "Creu que l'acció de govern a Catalunya hauria de donar prioritat a les polítiques de salut, educació i serveis socials per garantir aquests drets bàsics i complir amb l'Estatut?". EFE