martes, 19 de octubre de 2010

LA UGT, EN CONTRA QUE ELS TREBALLADORS DE COMERÇ 'CARREGUIN' TAMBÉ AMB EL SEGON FESTIU DE BARCELONA EN LA SETMANA BLANCA


Si, tal com volen els comerciants, es decreta el 7 de març com a festiu d'obertura autoritzada, es dificultarà encara més que aquests treballadors i treballadores puguin conciliar la vida laboral i familiar

El passat 8 d'octubre els comerciants de Barcelona van sol·licitar a l'Ajuntament en el Consell de Ciutat i Comerç que es decretés el dia 7 de març com a segon festiu local de la ciutat, coincidint amb el primer dia de la setmana blanca escolar. L'objectiu dels comerciants és evident: un cop decretat aquest dia com a festiu, sol·licitar al Consell Assessor de la Generalitat de Catalunya en matèria de comerç que aquesta festivitat sigui d'obertura autoritzada i garantir d'aquesta forma la xifra de vendes desitjada.

Sembla que el consistori podria accedir a la demanda dels comerciants per facilitar que els treballadors puguin fer-se càrrec dels seus fills, ja que aquests estaran de vacances. Però des de la UGT de Catalunya entenem que en aquest plantejament l'Ajuntament està obviant un gran col·lectiu de treballadorsi treballadores: els del comerç.

El comerç és un sector estratègic en el desenvolupament de l'economia catalana, representa el 17% del PIB del nostre país i, per tant, els seus treballadors i treballadores (pràcticament 400.000) s'haurien de tenir en compte quan es prenen decisions d'aquest tipus. Sembla que els professionals de comerç no tenen els mateixos drets que la resta de treballadors, ja que quan l'Ajuntament planteja el 7 de març com a festiu, pot ser que desconegui les condicions de precarietat del sector, i no està tenint en compte que el 70% dels treballadors del sector són dones, de les quals el 64% són mares, que ja tenen implantada en molts casos una distribució irregular de la jornada, i amb un salari base de 658 euros (Conveni General de Comerç de Catalunya).

La Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya entén que l'alcalde de Barcelona no s'ha plantejat que amb aquesta decisió dificultarà encara més que aquests treballadors i treballadores puguin conciliar la vida laboral i familiar. El passat mes d'abril ja vam denunciar que els professionals de comerç ens sentim com treballadors de "marca blanca" dins del mercat laboral i pel que sembla tant l'Ajuntament com els comerciants volen que continuï sent així.

Per això des de la UGT de Catalunya instem l'Ajuntament de Barcelona perquè a l'hora de prendre decisions que afecten un col·lectiu tan ampli i clau per a la ciutat es tingui en consideració l'opinió de les organitzacions que els representen, i d'aquesta forma els acords siguin un consens real de tota la ciutadania i no responguin, com en aquesta ocasió, a criteris purament comercials.