viernes, 27 de abril de 2012

EL 63,5% DE LA POBLACIÓ DESOCUPADA NO COBRA NI SUBSIDI NI PRESTACIÓ PER DESOCUPACIÓ A CATALUNYA



En el primer trimestre de 2012, 531.200 persones desocupades no percebien ni prestació ni subsidi
Catalunya inicia el primer trimestre de l’any 2012 amb 836.900 persones en situació de desocupació i amb una taxa d’atur del 22,16%, segons les dades del 1r. trimestre de l’EPA: 109.300 persones més que l’any 2011 (+15,02%) i 61.500 persones més que el trimestre anterior (+7,93%).
Catalunya ha estat la comunitat autònoma, després d’Andalusia, on més ha augmentat el nombre de persones en situació de desocupació al llarg d’aquest primer trimestre de l’any, i la tercera, després d’Andalusia i Madrid en creixement interanual de l’atur.
La població activa s’ha reduït en 5.300 persones respecte el trimestre passat i  en 50.200 persones respecte el mateix període de l’any anterior, situant-se en un total de 3.776.900 persones. Pel que fa la població ocupada, destaquem que s'ha reduït en 66.900 persones respecte al trimestre anterior i en 159.600 persones respecte l’any anterior (el major descens de tot l’estat), situant-se en un total de 2.939.900 persones.
En relació a les taxes, la taxa d'atur d'aquest trimestre s'ha situat en el 22,16%, 1,66 punts percentuals més que el trimestre anterior, i 3,15 punts percentuals més que el mateix trimestre de l’any 2011. La taxa d'ocupació s'ha situat en un 48,66%, un 1,01% inferior al trimestre anterior i 2,42 punts percentuals menys que el mateix trimestre de l’any 2010.
Finalment, la taxa d'activitat s’ha mantingut, situant-se en el 62,51%, 0,03 punts percentuals menys que el trimestre anterior, però 0,56 punts percentuals menys que el mateix període de l’any 2011. Pel que fa la taxa de temporalitat, aquesta també es manté situant-se en el 18,6%, 0,3 punt percentual per sota del mateix període de l’any 2011.
Pel que fa les províncies, Girona és la que presenta una taxa de desocupació més alta, amb un 26,35%, seguida de Tarragona, amb un 23,61%, Barcelona, amb un21,62% i Lleida, amb un 18,76%. Cal remarcar que la taxa d’atur s’ha incrementat a totes les províncies.
Pel que fa a la població jove, ressenyar que la taxa d'atur durant aquest trimestre se situa en un 50,1%, 2,2 punts percentuals més que el trimestre anterior i 27,9 punts percentuals més que la taxa d’atur general. Pel que fa a la taxa de temporalitat dels joves s’ha situat en el 59,1%, 3 punts percentuals més que el trimestre anterior i 4,5 punts més que el mateix trimestre de l’any 2011.
Un col·lectiu que esta patint molt la crisi, i que a la UGT de Catalunya ens preocupa molt són les persones desocupades de llarga durada, que aquest trimestre se situa en 437.800 persones, amb un increment de 73.900 persones respecte el mateix trimestre de l’any anterior, i ja representen el 52,31% de les persones en situació de desocupació.
El més dramàtic se situa, no obstant això, en la població desocupada que no percep subsidi o prestació per desocupació. Segons dades de l’Idescat (http://www.idescat.cat/treball/epa?tc=4&id=xc2728), en el primer trimestre de 2012 no percebien ni prestació ni subsidi un total de 531.200 persones. És a dir, el 63,47% de la població desocupada.
En aquest trimestre, el total de persones estrangeres en situació d’atur és de 279.700 persones. En el darrer any, mentre que les persones autòctones desocupades s’han incrementat un 13,1%, les persones estrangeres desocupades ho han fet en un 19,2%, i representen el 33,42% del total de persones en situació d’atur.
S’ha de destacar que, aquest primer trimestre de l’any, tots els sectors han perdut ocupació, en total 66.900 llocs de treball respecte el trimestre anterior, i 159.600 llocs de treball respecte el mateix trimestre de l’any anterior. Destaquen els 31.200 llocs de treball perduts al sector dels serveis i els 20.200 perduts a la construcció.Respecte el mateix trimestre de l’any 2011, són 81.500 llocs de treball del sector dels serveis perduts i 53.600 en el sector de la construcció.
Des d'aquesta perspectiva i amb totes aquestes dades, les famílies continuen patint les conseqüències d'aquesta crisi. En aquest sentit, aquest trimestre, el 23,6% de les famílies tenen almenys una persona activa en situació de desocupació, mentre que al pateix període de l’any anterior era el 20,8%.
Valoració i propostes de la UGT de Catalunya
Des de la UGT de Catalunya valorem molt negativament les dades d'aquest primer trimestre de l’any 2012, davant l’alt increment de persones en situació de desocupació, el descens de la població ocupada i la reducció de la població activa.
Estem davant la pitjor xifra de persones en situació de desocupació des de l’inici de la crisi, en quant a dades de l’EPA es refereix.
Aquestes dades de l’EPA del primer trimestre de l’any són les primeres que corresponen íntegrament a la legislatura del Partit Popular i des de la UGT de Catalunya considerem que reflecteixen els primers efectes de la reforma laboral imposada pel Govern de l’estat i les conseqüències de les polítiques basades únicament en retallades de la despesa pública, que es concreta principalment en retallar els serveis públics bàsics: l’educació i la sanitat.
Des de la UGT de Catalunya denunciem novament que aquestes constants retallades i ajustos econòmics no ens estan ajudant a sortir de la crisi, sinó que estan significant més destrucció d’ocupació, la pèrdua de drets socials i laborals i més desigualtat entre les persones.
En aquest sentit, des de la UGT de Catalunya animem a la població catalana a participar als actes de protesta del proper diumenge 29 d’abril, contra les noves mesures de retallades en la sanitat i l’educació, dutes a terme pel Govern central i que a Catalunya s’afegeixen a les que ja ha aplicat el govern de CiU,  i a les manifestacions de dimarts, 1 de maig, amb motiu del Dia del Treball, per mostrar el nostre rebuig a la reforma laboral del govern.
Amb tot això, des de la UGT de Catalunya:
·         Exigim la retirada immediata de una reforma laboral imposadainútil per a l’economia,injusta per a les persones treballadores i ineficaç per a la creació d’ocupació.

·         Reclamem una reforma laboral dialogada i consensuada amb els agents socials que realment sigui justa per a les persones treballadores, útil per a l’economia i que realment fomenti la creació d’ocupació.

·         Demanem la posada en marxa de veritables polítiques de reactivació econòmica i endegar una reforma en profunditat del sistema financer, que generi confiança, incentivi el consum i la creació de llocs de treball.

·         Proposem una reforma del sistema fiscal en profunditat que permeti generar més ingressos públics i recobrar l’equilibri pressupostari: la creació de nous impostos sobre grans fortunes, la lluita contra l’economia submergida i el frau fiscal, gravar les transaccions financeres internacionals i eliminar els paradisos fiscals.

·         Exigim que s’acabin les retallades als serveis públics, especialment en sanitat, educació i serveis socials, per tal d’evitar la pèrdua de drets socials de les persones i de més llocs de treball.

·         Demanem alternatives a l’increment de les taxes per tal d’augmentar els ingressos públics. Aquesta mesura únicament perjudica les persones treballadores, i afecten principalment les rendes més baixes, precaritzant encara més la seva situació.

·         Reclamem que es destinin més recursos a les polítiques actives d’ocupació: a l’orientació, la qualificació professional, a l’acompanyament a la inserció al mercat de treball i a la millora dels serveis públics d’ocupació i menys a bonificacions a les empreses.

·         Demanem reforçar els serveis públics d'ocupació i millorar la seva intermediació en el mercat de treball, amb més personal i una major coordinació entre tots els agents que participen i gestionen les polítiques d'ocupació i no donar via lliure a les agències privades de col·locació i a les empreses de treball temporal.