martes, 28 de septiembre de 2010

Els sindicats denuncien coaccions als treballadors per no anar a la vaga


Barcelona, 27 set. (EFE).- Els líders a Catalunya d'UGT, Josep Maria Álvarez, i CCOO, Joan Carles Gallego, han denunciat avui que molts treballadors estan sent coaccionats perquè no vagin a la vaga i han assegurat que denunciaran davant la justícia a tots els empresaris que impedeixin l'exercici d'aquest dret.

A dos dies de la vaga general convocada pels sindicats, la primera a la qual s'enfronta el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, els sindicats han elevat la seva veu per advertir que no permetran la "conculcació" del dret a la vaga.

"Que els empresaris sàpiguen que els perseguirem. I tranquils els treballadors, que hi hauran piquets", ha afirmat Josep Maria Álvarez durant la conferència de premsa que ha ofert al costat de Joan Carles Gallego.
Tots dos han assegurat que als últims dies molts treballadors, en especial contractats temporals, els han fet arribar casos d'intents de pressió per part d'"encarregats" o d'"empresaris", pel que han recordat que ningú no pot demanar llistes o preguntar qui farà vaga amb antelació perquè aquest mateix fet es considera una pressió o coacció.

Joan Carles Gallego ha subratllat que en les últimes setmanes han aconseguit ja "combatre tres piquets antivaga" com són "la desinformació, la resignació i la intoxicació", i que ara només queda per trencar "el piquet de la por, de la coacció i de la conculcació de drets".

En aquesta línia, han ofert als treballadors els serveis d'atenció i assessorament jurídic dels sindicats per "detectar els elements de coacció o repressió".

CCOO ha denunciat, en concret, que l'empresa Teletech està oferint als treballadors de Logitech transport, manutenció i fins i tot allotjament el dia de la vaga, i fins i tot proposen un sorteig cada hora entre els empleats que vagin a treballar de productes valorats en entre 20 i 250 euros.

Els líders d'UGT i CCOO a Catalunya s'han mostrat convençuts que l'atur de dimecres tindran un seguiment "massiu" a Catalunya i que el Govern de Zapatero no tindrà més remei que rectificar i canviar la seva política econòmica, a més de fer marxa enrere a la reforma laboral.

"La vaga obligarà, sens dubte, al Govern a canviar les seves polítiques i a iniciar una via de diàleg que comportarà que les polítiques que té al calaix es visualitzin d'una altra manera i que es renegociï també la no pujada de les pensions, la reducció de les inversions públiques o la retallada del sou dels funcionaris", ha assegurat Álvarez.

Un total de 2.834 comitès d'empreses catalanes de tots els sectors s'han adherit a la convocatòria de vaga, a l'hora que els sindicats han aconseguit el suport de més de 160 entitats cíviques, des de federacions d'associacions de veïns fins a associacions de consumidors i moviments ecologistes.

La vaga serà seguida de manera majoritària, segons CCOO i UGT, en totes les escoles de Catalunya i en el sector de la funció pública, a més de en el transport públic i la majoria d'indústries importants com Seat i Pirelli.

Respecte a les crítiques que han arribat des d'algunes posicions pels serveis mínims pactats a Catalunya en el transport públic, han assenyalat que aquests "no treuen ni posen vagues" i que l'únic que permeten "és que els treballadors d'aquests sectors puguin exercir el seu dret a la vaga.

Álvarez i Gallego han insistit a apuntar que la jornada de dimecres que ve "serà un dia reivindicatiu, però tranquil".

Les centrals sindicals han convocat concentracions en totes les capitals de comarques i cinc grans manifestacions el 29 de setembre a Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona, les quatre a les 18.00 hores, i a Tortosa, al migdia.

A més, duran a terme, en col·laboració amb sindicats francesos, una mobilització per paralitzar la frontera a la Jonquera. EFE