viernes, 24 de septiembre de 2010

el dret a fer vaga

La Constitució reconeix el dret a vaga a totes les persones treballadores[1] per a la defensa dels seus interessos. Aquest dret té caràcter irrenunciable i indisponible; és a dir, que són nuls els pactes que continguin la renuncia o qualsevol altre restricció al dret a vaga.
Què implica? Efectes

Salari
El dret a vaga comporta la pèrdua del salari de la jornada: salari base i complements salarials.

Seguretat Social
Els efectes són diferents segons si la vaga afecta a una part o a la totalitat de la jornada:
  • Si la vaga afecta a la totalitat de la jornada, la persona treballadora es troba en alta especial, el que suposa el manteniment de l’alta formal però amb la suspensió de l’obligació de cotitzar per part de l’empresari i de la pròpia persona treballadora.
  • Si la vaga afecta a una part de la jornada, la persona treballadora continua en situació d’alta real durant tota la jornada. Es manté l’obligació de cotitzar per la retribució  realment rebuda.

Cal tenir en compte que:
  • La falta d’assistència al treball per vaga no es computa com a absentisme.
  • La persona treballadora no ha de notificar a l’empresa la seva intenció de fer vaga.
  • Les hores no treballades no han de recuperar-se.
Serveis mínims
Són serveis essencials: els transports públics, el sector hospitalari, els serveis públics de radiodifusió i televisió i tots aquells serveis relacionats amb els drets fonamentals, les llibertats públiques i els bens constitucionalment protegits.
L’aprovació de les mesures necessàries per assegurar el manteniment dels serveis essencials a Catalunya és competència del Departament de Treball. Un cop designats els serveis mínims essencials, les persones treballadores estan obligades a prestar els serveis establerts.
Piquets
La publicitat de la vaga forma part del dret a vaga i la manera de publicitar-la és mitjançant els piquets que tenen la funció d’informació, propaganda, persuasió i pressió sobre les altres persones que es sumen a la vaga, o bé de dissuadir a les que han optat per treballar.
Cap treballador que estigui fent vaga pot ser substituit aquell dia per un altre treballador de l’empresa ni d’ETT.