lunes, 23 de julio de 2012

El Govern destinarà 111 milions en formació per aturats, un 30% menys que el 2011



La convocatòria pel 2012 obligarà als centres a acreditar amb Certificats de Professionalitat el 70% dels cursos
Barcelona (ACN).- El Govern destinarà aquest any prop de 111 milions d'euros en programes de formació per aturats, un 30% menys dels recursos destinats el 2011 que sumaven 157 milions, segons les xifres que ha presentat aquest dilluns la secretària d'Ocupació i Relacions Laborals i directora del SOC, Esther Sánchez. La retallada, conseqüència directe de l'ajust de fins el 57% del pressupost del 2012 per a Catalunya aprovat pel govern espanyol en matèria de polítiques actives, suposa reduir també el nombre de beneficiaris dels plans de formació a menys de meitat en un any, de 295.000 persones a 145.000. El que suposa que només un 23% dels aturats es podran acollir a la formació que ofereix la Generalitat.
Davant l'ajust pressupostari, el Departament d'Empresa i Ocupació, responsable de la formació a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), ha optat per aconseguir la màxima qualitat i eficàcia dels plans formatius. "En comptes de trossejar l'oferta per ampliar la cobertura, apostem per una millora de la qualitat ", ha destacat Sànchez.

Formació acreditada amb Certificats Professionals

En aquest sentit, una de les novetats de la convocatòria actual és que en la majoria dels casos s'obligarà a les empreses de formació públiques o privades a acreditar el 70% del contingut dels cursos amb Certificats Professionals, que equivaldran a graus mitjos o superiors de FP. També en d'altres programes concrets, com "Joves per l'Ocupació" que ofereixen ajuntaments i entitats supramunicipals, es requerirà de forma continuada després de la formació una inserció laboral amb contractació per un període mínim de 6 mesos.

El mateix requisit es demanarà als centres formatius en el programa "Forma i Insereix" adreçat a capacitar professionalment aturats per a la reinserció laboral en sectors on hi ha demanda de contractació a curt o mig termini. Per primera vegada, aquest programa fins ara adreçat a empreses -com per exemple que s'hi ha adherir per iniciar la producció del Q3- s'amplia també a centres formatius i empreses de Treball Temporal, sempre i quan es comprometin a contractar entre el 60 i el 80% dels participants en la formació un cop acabi el curs.

Finalment, una altre de les accions previstes destacades és la que va dirigida a aturats que no cobren cap tipus de prestació o ajuda i que es preveu que benefici a 1.500 persones. En aquest cas, l'aturat rebrà un paga econòmica durant el temps que duri la formació professional en un curs en què també estarà vinculada la formació amb una contractació laboral al final del programa. Un compromís contractual que fins ara estava en un 30% però que a partir d'aquest any el Govern vol que arribi al 60 o 80% dels casos. En tots els casos, les empreses hauran de rendir comptes periòdicament al Govern per demostrar que els objectius i estàndards de qualitat exigits s'estan assolint.

Aposta per la formació vinculada a la inserció laboral

Com ja es va iniciar l'any passat, el Govern prioritzarà en la convocatòria 2012 aquelles accions formatives que integrin la formació ocupacional amb la inserció laboral i la pràctiques a empreses, amb la voluntat de "trencar el tòpic" assenyala Sànchez, que diu que les polítiques actives d'ocupació són únicament la formació. La formació en si mateixa "només és el pont o el mitjà" per arribar a l'objectiu que és la inserció laboral, afegeix la responsable de polítiques actives d'ocupació.

En aquest sentit, els plans formatius aniran adreçats per una banda als requeriments dels demandats d'ocupació -segons una enquesta del departament el 42% dels aturats que busquen feina ja tenen la formació , però els falta o l'experiència professional o una carrera i objectius finals clars-; i per l'altre, a les necessitats dels sectors econòmics i territoris.

Així, el Departament d'Empresa i Ocupació juntament amb el d'Educació acaben d'enllestir un mapa de les necessitats formatives per territoris, que demostra que "sí que hi ha àmbits on es generen llocs de treball o fins i tot hi ha vacants que no es poden ocupar per falta de formació de les persones", ha explicat la responsable d'Ocupació.

Àmbits com les activitats recreatives, el lleure i oci, són algunes de les demandes de feina que més hi ha a l'entorn dels Pirineus, o del porcí i les empreses càrnies a Girona; la gestió forestal i la formació en química a Tarragona i el Vallès o formacions industrials vinculades a les begudes del vi el cava, són també un motor d'ocupació creixent al Penedès, ha descrit Sànchez a tall d'exemple d'aquest mapa de necessitats que ha elaborat el Govern amb l'objectiu d'adequar la formació i l'educació en les necessitats econòmiques reals del país.

Missatge pel sector d'entitats formatives

Finalment, Sánchez ha fet una reflexió i ha donat un clar missatge al sector de les entitats formatives, tant privades com sobretot també públiques, en el sentit de la necessitat imperiosa que tenen de canviar i adaptar-se a l'actual situació per mantenir la seva competitivitat i no veure's avocades a tancar.

"El repte el tenen ara mateix les entitats formatives", ha destacat, sobretot davant un panorama en què "el govern espanyol aposta clarament per la privatització dels serveis" de formació i en què per tant, el sector s'ha de transformar per aconseguir "major qualitat formativa, major qualitat en metodologia i major qualitat financera", si no volen "desaparèixer".