domingo, 11 de marzo de 2012

LA REFORMA LABORAL AFEBLIRÀ ENCARA MÉS EL POSICIONAMENT DEL COL·LECTIU IMMIGRANT EN EL MERCAT DE TREBALL



El 22,6% dels nous aturats del mes de febrer són immigrants
L'AMIC ha atès a més de 17.100 treballadors al llarg del 2011
La presidenta de l’AMIC-Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC- UGT de Catalunya), Raquel Gil, s’ha reunit aquest matí amb el director general per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, Xavier Bosch, per presentar-li la memòria d’actuacions de l’organització al 2011.  

Al llarg de l'any, l’AMIC, que compta amb una cobertura territorial àmplia, ha atès  17.124 persones, en un total de 32.322 visites. L’AMIC va oferir als seus usuaris i usuàries 37.402 consultes i 48.477 serveis.

L’atenció als usuaris s’ha vist disminuïda lleugerament respecte l’any 2010, però alhora s’ha incrementat el nombre de visites de les persones ateses. Aquest creixement s’explica, per una banda, per la multiplicitat de demandes de la població immigrada per tal d’aconseguir l’efectiva integració en aquesta societat.

En primer lloc, per aquestes persones, els “papers” són una conditio sine qua non per a la seva integració social, i per això el servei d’assessorament d’estrangeria és i continuarà essent indispensable com a política d’integració i acomodació. L’AMIC continua sent un referent i un actor important en matèria d’immigració i seguirà treballant per mantenir aquest servei com a pilar fonamental de la nostra tasca, ja que l’estabilitat documental, en totes les seves múltiples vessants, és indispensable per a la integració social de les persones immigrades, i que ho continuarà sent.

Amb aquesta greu crisi econòmica, molts treballadors i treballadores immigrants estan tenint dificultats de reunir les condicions administratives exigides pel Govern per a poder residir i treballar a Catalunya, per a renovar la seva autorització temporal. Si les condicions de treball empitjoren, difícilment podran resoldre la seva situació administrativa, fent-se gairebé impossible la seva total integració com ciutadans catalans i tirant per terra els seus projectes de vida i de les seves famílies. I, aquells que no puguin renovar la seva targeta per no trobar feina, estaran sent obligats a caure en l’irregularitat, a partir l’exclusió social i la marginalitat.

Les persones immigrades estan patint les taxes d’atur més elevades de la crisi i han estat utilitzats per els sectors més especuladors com a mà d’obra barata i precaritzada. Representen el 22,6% dels nous aturats i aturades registrats a Catalunya al mes de febrer del 2012. L’atur registrat d’aquestes persones ha experimentat un increment interanual del 3,8%, percentatge que es tradueix en 5.298 persones aturades més.

Per a l’AMIC-UGT de Catalunya, amb la Reforma laboral el panorama pot ser encara pitjor per als treballadors immigrants que mantinguin el seu lloc de feina, ja que viuran sota la por de l’amenaça constant d’acomiadament. La reforma laboral significa una retallada dels drets laborals i la flexibilització de l’acomiadament: la via lliure perquè la patronal faci el que vulgui amb els treballadors i treballadores.

A més a més del servei d’assessorament gratuït en estrangeria, tasca fonamental de l’entitat des de la seva fundació en l’any 1993, l’AMIC-UGT es va avançar al seu temps i va donar resposta a noves necessitats de la població immigrada. Va oferir nous serveis per a la millora de la formació, d’orientació per a l’homologació i convalidació d’estudis (universitaris i no universitaris), d’orientació per a resoldre problemes amb l’habitatge, de dificultats familiars, de demandes d’inserció laboral,d’informació sobre el retorn al lloc d’origen,  d’orientació i informació pels ocupadors i les treballadores i treballadors de la llar (a Catalunya el 63% de les persones afiliades a la Seguretat en el Règim Especial de la Llar, són d’origen estranger). Serveis que s’adapten al nou context social i econòmic en el qual vivim.

A més a més, AMIC en l’any 2011 va realitzar  campanyes de sensibilització social per a promoure la convivència intercultural a Catalunya, lluitar contra el racisme i la xenofòbia i desmuntar els rumors i estereotips entorn a la immigració.

En el següent enllaç podeu consultar la memòria de l’AMIC en l’exercici 2011:


Reptes de futur

Si bé la crisi econòmica ha estat la causa d'un estancament significatiu dels fluxos migratoris, a l’AMIC encara tenim el gran repte de continuar vetllant per la integració d’aquelles persones que fa alguns anys van venir per a treballar i establir-se al nostre país, perquè no son visitants ni temporers sinó perquè han vingut a quedar-se i viure de forma plena en el nostre país, perquè volen contribuir en la nostra economia i enriquir la nostra cultura. També, hem de continuar treballant per a les persones que, ara per ara, continuen arribant a través del reagrupament familiar, entre altres grups.

AMIC-UGT de Catalunya ha traslladat el seu compromís de continuar lluitant en la defensa dels drets laborals, socials i polítics de les persones immigrades i, demana  a la Direcció General per a la Immigració el seu suport per continuar treballant tots plegats per a garantir la igualtat d’oportunitats, el benestar social per a tothom i aconseguir la cohesió social i la convivència en el nostre país.