jueves, 5 de enero de 2012

Els sindicats exigeixen consulta sobre retallades i convoquen manifestació


Barcelona, 4 gen. (EFE).- Els principals sindicats catalans, CCOO i la UGT, reclamen al Parlament que convoqui una consulta popular sobre les retallades del Govern per al 2012 i han anunciat una gran manifestació a final de mes a Barcelona contra la política del president Artur Mas, que creuen que només protegeix als més poderosos.

Els líders d'aquests sindicats, Josep Maria Álvarez (UGT) i Joan Carles Gallego (CCOO), han assegurat avui en conferència de premsa que ni els grups parlamentaris ni el propi executiu català poden impedir que sigui la ciutadania la que es pronunciï sobre si consideren correctes les propostes que es plantegen per sortir de la crisi.

Els dos sindicats estan convençuts que la majoria dels ciutadans està en contra de les noves retallades que proposa el Govern per al 2012 i que, denuncien, tornen a llimar l'estat del benestar i perjudiquen les classes més desafavorides, mentre que es protegeix "els poderosos", en no plantejar-se la recuperació de part de l'impost de successions o una persecució més efectiva del frau fiscal.

"Només des del cinisme es pot impedir que se li doni la veu als ciutadans", ha assegurat Josep Maria Álvarez, després de subratllar que "el dret a decidir ha de ser infinit i no només exercir-se a través de les convocatòries electorals".

De moment, els sindicats han enviat escrits a tots els grups parlamentaris amb la finalitat que entrin al Parlament una petició per convocar la consulta popular (cosa que requereix el suport de dos grups o de 27 diputats), tràmit necessari perquè la proposta es voti en el ple de la cambra, on hauria d'aconseguir una majoria absoluta.

En el cas que el Parlament no reculli la proposta, UGT i CCOO promouran la consulta a través de la presentació d'una Iniciativa Legislativa Popular, per al que hauran de recollir almenys 50.000 firmes.

Respecte a la gran manifestació que preveuen convocar a Barcelona, els líders de CCOO i la UGT han apuntat que s'organitzarà en concertació amb la Plataforma Prou Retallades i que la data exacta de la mobilització es concretarà la setmana que ve.

Després de les protestes protagonitzades pels empleats públics a final del 2010, els sindicats creuen que ara li toca el torn de mobilitzar-se a la ciutadania general davant un projecte de pressupostos que, segons el seu parer, aprofundeix en les retallades i generarà més atur.

La introducció del denominat tiquet moderador en la sanitat, l'increment de fins al 12 % de les tarifes del transport públic i la reducció dels pressupostos de Sanitat i Educació són mesures que els representants dels treballadors veuen inacceptables.

Amb elles, el Govern "renuncia a dur a terme una altra política que no sigui la de carregar la crisi en els serveis socials i els sous dels empleats públics", segons que ha dit Joan Carles Gallego.

Els líders sindicals han criticat, a més, amb duresa les últimes manifestacions del conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, sobre la lluita contra l'atur en ajornar la seva previsió d'inici de la recuperació fins al segon trimestre del 2012.

Álvarez ha restat totalment credibilitat a les previsions de Mena, tenint en compte que ara fa poc més d'un any que es va comprometre a reduir l'atur a la meitat a Catalunya per al final de la legislatura. EFE