viernes, 13 de enero de 2012

L’IPC per als treballadors ‘mileuristes’ se situa gairebé un punt per sobre de l’oficial, en el 3,4%


TOT I LA PAULATINA DISMINUCIÓ DELS PREUS, ELS TREBALLADORS NO RECUPEREN PODER ADQUISITIU
L’IPC per als treballadors ‘mileuristes’ se situa gairebé un punt per sobre de l’oficial, en el 3,4%

Menys de la meitat dels convenis d’àmbit català signats fins al setembre incloïen clàusula de revisió salarial


L’IPC  a Catalunya i Espanya ha baixat al desembre, deixant la taxa interanual en un 2,4% a Espanya i un 2,5% a Catalunya. Aquest descens s’explica principalment per la disminució de la variació anual dels preus del transport -que se situen en el 4,9% tant a Espanya com a Catalunya- i de les begudes alcohòliques i el tabac -taxa anual del 4,2%.

L’índex mensual, que registra la variació de preus del desembre respecte al novembre, s’ha situat en el 0,1% a Espanya i el 0,2% a Catalunya. Els grups que influeixen positivament en l’evolució dels preus són l’oci i la cultura –augmenten un 2,2% a Espanya i un 2% a Catalunya- i els aliments i begudes no alcohòliques –un 0,3% a Espanya i un 0,4% a Catalunya. El principal grup que repercuteix a la baixa és el del vestit i calçat ,que recull els efectes de les baixades de preus prèvies a la campanya de rebaixes d’hivern –disminueix l’1,4% a Espanya i el 0,2% a Catalunya- i el transport, per la disminució de preus dels carburants -0,2% tant a Espanya com a Catalunya-.


L’IPC del ‘mileurista’, gairebé un punt per sobre de l’oficial: 3,4%

Les despeses en béns de primera necessitat (alimentació, vestit i calçat, habitatge i parament de la llar) suposen el 70% del cistell de cada cop més famílies que estan patint la dràstica disminució d’ingressos a causa de la crisi. Per tant, els augments dels preus d'aquests grups de productes suposen un esforç major a les seves butxaques. En canvi, les famílies amb ingressos superiors, hi dediquen un percentatge molt inferior (que arriba al 56% en el cas de les rendes familiars que estan en la franja dels 2.500 i 3.000 euros nets mensuals).

El càlcul de la UGT de Catalunya sobre l'IPC per als treballadors i les treballadores amb sousmileuristes posa de relleu aquest esforç que han de suportar. El grup de despesa “habitatge” a Catalunya torna a presentar unes taxes de variació interanual de les més elevades (5,5%). I l’alimentació o el transport continuen també amb augments sostinguts de preus (2,1% l’alimentació i 4,9% el transport).

Així, les taxes de variació interanual d’aquests grups de despesa situen l’IPC del mileurista de desembre de 2011 a Catalunya en un 3,4%, gairebé un punt per sobre de l’IPC “oficial”.


La crisi fa augmentar la pressió en la negociació col·lectiva

Des de l’inici de la crisi està augmentant la pressió sobre la negociació col·lectiva, fet que s’evidencia per l’augment de convenis signats que no contemplen clàusula de revisió salarial.

Menys de la meitat dels 726 convenis col·lectius d’àmbit català registrats fins al mes de setembre del 2011 incloïen clàusula de revisió salarial com a mecanisme per mantenir el poder adquisitiu dels salaris, el que afecta 255.100 persones treballadores a Catalunya. Per tant, un 18,1% dels treballadors afectats pels convenis signats no té prevista en el seu conveni clàusula de revisió salarial.

A més, denunciem la inaplicació de molts convenis que, tot i estar signats, no es compleixen.

grafica1-ipc.jpg