miércoles, 25 de enero de 2012

LA UGT DE CATALUNYA DEMANA AL CONSELLER MENA QUE DEIXI DE CRIMINALITZAR ELS ATURATS I REFORCI EL PAPER DEL SOC EN LA INTERMEDIACIÓ LABORAL



Recordem que el 28% de les persones registrades a les OTG(172.371) ja no cobren cap prestació o subsidi per desocupació

La UGT de Catalunya considera que les declaracions del Conseller Mena sobre la necessitat de reformar la prestació per desocupació tornen a criminalitzar les persones en situació d’atur.

Des del nostre sindicat entenem que si el 93% de les persones en situació de desocupació esgoten la prestació d’atur és perquè no troben una feina on puguin guanyar un salari que permeti cobrir les seves necessitats econòmiques. En aquest sentit, no és la prestació la que desincentiva a buscar una feina, sinó l’actual escenari del mercat de treball i la situació de crisi que ja dura massa temps, que no dóna cap alternativa a les més de 600.000 persones treballadores en situació d’atur registrades a les Oficines de Treball de la Generalitat de Catalunya, i que les està abocant a situacions de risc d’exclusió social.

Així mateix, recordem que el 28% de les persones registrades a les oficines de treball (172.371 persones) no cobren cap prestació o subsidi per desocupació i continuen confiant en el servei públic d’ocupació per trobar una feina.

El Servei d’Ocupació de Catalunya afirma que té com a objectiu millorar l’ocupabilitat de les persones perquè puguin inserir-se en el mercat de treball, però no reforça el seu paper en la intermediació laboral, sinó que externalitza aquest servei posant-lo en mans de la iniciativa privada mitjançant les agències de col·locació. Renuncia així a una de les seves funcions, la intermediació laboral, que forma part de les polítiques actives d’ocupació.

D’altra banda, si bé és cert que la reforma del SOC està a l’agenda del Govern, a hores d’ara encara no s’ha iniciat el procés de canvi que necessàriament s’ha de consensuar amb els agents econòmics i socials.